Dostavljanje izvješća o kupnji i prodaji u XLSX formatu u Privrednu banku Zagreb

Od 1. travnja 2017. godine, mjesečno izvješće o kupnji i prodaji, ovlašteni mjenjači Zagrebačke i Erste banke, u banke su dostavljali mailom, izravno iz Zaštićenog programa. Jednim klikom miša, Zaštićeni program bi na e-mail adresu ugovorne banke poslao datoteku .XML formata, čiji izgled i sadržaj je propisala Hrvatska narodna banka u svojoj Odluci iz 2016. godine.

Privredna banka je već prije 2016. godine, od svojih ugovornih mjenjača zahtijevala dostavu mjesečnog izvješća u .XLSX formatu. Datoteke u .XLSX formatu uređuju se pomoću Microsoft Excel aplikacije i ne mogu se generirati iz Zaštićenog programa za poslovanje ovlaštenih mjenjača.

Ovlašteni mjenjač Privredne banke obavezan je ispisati mjesečno izvješće o kupnji i prodaji iz Zaštićenog programa na pisač i ručno ga prepisati u .XLSX tablicu čiji izgled je propisala Privredna banka. Izvješće u papirnatom obliku mjenjač bi dostavio u banku, a ispunjenu tablicu u banku bi poslao mailom. Privredna banka je razvila aplikaciju koja takvu tablicu učitava u svoju bazu podataka. Sumirajući sadržaj tablica svih svojih ugovornih mjenjača, Privredna banka bi relativno brzo imala podatak o ukupnom  mjesečnom prometu svojih ovlaštenih mjenjača.

Međutim, takav pristup je stvorio nekoliko problema.

Budući da je Zagrebačka banka raskinula ugovore s većinom svojih mjenjača, jedan dio mjenjača prešao je u Privrednu banku. Ti su mjenjači pokušavali u Privrednu banku dostavljati mjesečno izvješće u .XML formatu, ne shvaćajući da je datoteka .XML formata potpuno različita od datoteke .XLSX formata.

S druge strane, Microsoft Excel aplikacija koja omogućava uređivanje .XLSX datoteka je dio Microsoft Office paketa, koji nije besplatan, već poprilično košta. Kako bismo ovaj problem riješili i novim mjenjačima Privredne banke omogućili izradu mjesečnog izvješća bez investicije u Microsoft Office paket, u slijedećem videu smo pokazali kako se mjesečno izvješće za Privrednu banku može napraviti pomoću besplatnog programskog paketa Libre Office.

https://www.youtube.com/watch?v=5R8cg0d0m-Y

Micro World

My status

Za naše korisnike iz inozemstva, instalirali smo sustav koji preusmjerava Skype poziv na naše mobitele.

Remote podrška

Klikom na plavu ikonu pokrenite program za povezivanje sa Micro World d.o.o. - Team Viewer.

Micro World Remote podrška korisnicima -  Team Viever