Dostavljanje izvješća o kupnji i prodaji u XLSX formatu u Privrednu banku Zagreb

Od 1. travnja 2017. godine, mjesečno izvješće o kupnji i prodaji, ovlašteni mjenjači Zagrebačke i Erste banke, u banke su dostavljali mailom, izravno iz Zaštićenog programa. Jednim klikom miša, Zaštićeni program bi na e-mail adresu ugovorne banke poslao datoteku .XML formata, čiji izgled i sadržaj je propisala Hrvatska narodna banka u svojoj Odluci iz 2016. godine.

Privredna banka je već prije 2016. godine, od svojih ugovornih mjenjača zahtijevala dostavu mjesečnog izvješća u .XLSX formatu. Datoteke u .XLSX formatu uređuju se pomoću Microsoft Excel aplikacije i ne mogu se generirati iz Zaštićenog programa za poslovanje ovlaštenih mjenjača.

Ovlašteni mjenjač Privredne banke obavezan je ispisati mjesečno izvješće o kupnji i prodaji iz Zaštićenog programa na pisač i ručno ga prepisati u .XLSX tablicu čiji izgled je propisala Privredna banka. Izvješće u papirnatom obliku mjenjač bi dostavio u banku, a ispunjenu tablicu u banku bi poslao mailom. Privredna banka je razvila aplikaciju koja takvu tablicu učitava u svoju bazu podataka. Sumirajući sadržaj tablica svih svojih ugovornih mjenjača, Privredna banka bi relativno brzo imala podatak o ukupnom  mjesečnom prometu svojih ovlaštenih mjenjača.

Međutim, takav pristup je stvorio nekoliko problema.

Budući da je Zagrebačka banka raskinula ugovore s većinom svojih mjenjača, jedan dio mjenjača prešao je u Privrednu banku. Ti su mjenjači pokušavali u Privrednu banku dostavljati mjesečno izvješće u .XML formatu, ne shvaćajući da je datoteka .XML formata potpuno različita od datoteke .XLSX formata.

S druge strane, Microsoft Excel aplikacija koja omogućava uređivanje .XLSX datoteka je dio Microsoft Office paketa, koji nije besplatan, već poprilično košta. Kako bismo ovaj problem riješili i novim mjenjačima Privredne banke omogućili izradu mjesečnog izvješća bez investicije u Microsoft Office paket, u slijedećem videu smo pokazali kako se mjesečno izvješće za Privrednu banku može napraviti pomoću besplatnog programskog paketa Libre Office.

Odluka o načinu poslovanja ovlaštenih mjenjača

Nova Odluka o načinu poslovanja ovlaštenih mjenjača stupa na snagu 1.12.2016. godine. Temeljem ove odluke Hrvatska narodna banka omogućila je mjenjačima ostvarivanje brojnih pogodnosti u poslovanju.

Naš program je prošao testiranje u Hrvatskoj narodnoj banci i sada čekamo službenu objavu 1.12.2016., kada započinjemo instalaciju nove verzije našim postojećim korisnicima. U dokumentu koji se nalazi na ovom linku, nalaze se upute o načinu korištenja novih mogućnosti programa.

Tražimo distributere u BiH

Micro World d.o.o., traži distributere softwarea na teritoriju BiH, kontakt

Odgovor Porezne uprave na pitanje o ukidanju blagajničkog maksimuma za ovlaštene mjenjače

Odluka o oslobođenju od obveze fiskalizacije u prometu gotovinom (NN 99/2013) odnosi se odgodu provedbe fiskalizacije izdavanja računa do 01. listopada 2013. godine, dakle ne i na primjenu odredbe članka 29. Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom koja se odnosi na obvezu blagajničkog maksimuma za mjenjačku djelatnost. Navedene odredbe se i dalje primjenjuju.

 

 

Blagajnički maksimum za ovlaštene mjenjače – Emisija Nulta točka

Isječak iz emisije “Nulta točka”

Facebook stranica

Tvrtka Micro World d.o.o pokrenula je službenu facebook stranicu. Posjetite nas na Facebook-u te pratite najnovija dešavanja i obavijesti vezane za našu tvrtku! Za više informacija posjetite sljedeći link

Izrada web stranica

MicroWorld d.o.o., tvrtka poznata po izradi najkvalitetnijeg softvera, Vam sa zadovoljstvom prezentira našu najnoviju uslugu, izradu web stranic

Osnovni razlog za uvođenje nove usluge su prvenstveno naši klijenti koji su nam se obraćali sa zahtjevom da im izradimo internet stranice.

Osim toga, naši programi su moderno dizajnirani i okrenuti ka internet tehnologijama, tako da je ovaj potez logička nadogradnja naših postojećih usluga.

Okupili smo izuzetno sposoban tim, koji će sa zadovoljstvom ispuniti sva vaša očekivanja, i kreirati za vas web stranicu kakvu ste oduvijek željeli.

Nije potrebno ni da napominjemo da koristimo isključivo najnovije tehnologije, te da pratimo vodeće svjetske trendove u dizajniranju i izradi internet prezentacija.

Više o ovoj našoj novoj usluzi pogledajte OVDJE!

Podrška za korisnike iz inozemstva

Ukoliko nas želite kontaktirati iz inozemstva, možete to BESPLATNO učiniti koristeći program Skype. Naš Skype account je “info.mw“. Posjedujemo interni telefonski sustav koji će Vaše pozive na naš Skype, automatski preusmjeravati na naše mobilne telefone, tako da nas možete kontaktirati i kada nismo uz računalo.

Za Vas je ovaj razgovor u potpunosti besplatan! 

Mjenjačnica za tržište Bosne i Hercegovine

Zakonom o deviznom poslovanju u Federaciji BiH od početka mjeseca rujna 2010. godine platni promet, koji podrazumijeva plaćanje, isplate i prijenos novca, vrši se isključivo u konvertibilnim markama. Ovaj zakon omogućava otvaranje mjenjačnica u BiH.

Tvrtka Microworld je pripremila softversko rješenje za nesmetano obavljanje mjenjačke djelatnosti, sukladno svim važećim Zakonima i Propisima Republike Bosne i Hercegovine.

Za više informacija o najboljem programu za mjenjače, KLIKNITE OVDJE!

Micro World

My status

Za naše korisnike iz inozemstva, instalirali smo sustav koji preusmjerava Skype poziv na naše mobitele.

Remote podrška

Klikom na plavu ikonu pokrenite program za povezivanje sa Micro World d.o.o. - Team Viewer.

Micro World Remote podrška korisnicima -  Team Viever