COMBIS u suradnji s Micro World d.o.o implementirao samoposlužne mjenjačnice u Fini

Vodeći pružatelj IT usluga u Hrvatskoj Combis implementirao je ComExchange sustav za samoposlužnu i automatiziranu razmjenu strane valute u hrvatske kune u dvije poslovnice Financijske agencije (Fina). Prvi ComExchange uređaj implementiran je u poslovnici Fine u Rovinju, na adresi Giordano Paliaga 2, dok je drugi pušten u rad 21. veljače na lokaciji Fine u Splitu, na adresi Trg Franje Tuđmana 4 (pristup iz Marmontove). ComExchange rješenje zamišljeno je i nastalo u Combisovom Odjelu samouslužnih rješenja, a realizirano je u suradnji s partnerima – tvrtkom Micro World i tvrtkom ArsBlue, koja je dio NEXI Grupe.

„Ponosni smo na naše ComExchange rješenje jer je ne samo napredan i cjelovit sustav, nego i user-friendly uređaj na kojem je osigurana vrlo jednostavna razmjena strane valute u kune. Ovaj uređaj se može postaviti na sve unutrašnje ili vanjski dostupne lokacije gdje postoji potreba za uvijek raspoloživom mjenjačkom uslugom, a nastao je unutar vrhunskog tima stručnjaka u Combisu koji se bavi samouslužnim rješenjima“, komentirao je Ratimir Boršić, direktor Sektora tehničke podrške u Combisu.

Na ComExchange uređajima u Rovinju i Splitu moguće je razmijeniti u hrvatske kune novčanice eura, švicarskog franka, američkog dolara i britanske funte, a maksimalan iznos transakcije je protuvrijednost 2.500,00 kuna. Najzastupljenija valuta, euro, se putem ComExchange mjenjačnice otkupljuje u apoenima 10, 20, 50, 100 i 200 EUR. ComExchange uređaji mogu primiti više stranih novčanica pojedine valute odjednom što ubrzava transakciju, a isplaćuju kune u obliku novčanica ili kovanica do najmanje vrijednosti od 50 lipa.

„Vjerujem kako će brojni korisnici prepoznati vrijednost mjenjačnice koja je dostupna od 0-24 te jednostavnost korištenja. Iz tog razloga planiramo implementirati još automatiziranih mjenjačnica na postojećim mjenjačkim mjestima, ali i postavljanje ComExchange uređaja na veći broj potpuno novih, frekventnih lokacija“, ustvrdio je Dražen Čović, predsjednik Uprave Fine.

Način rada mjenjačnica i sve komponente sustava potpuno su usklađene sa zakonskom regulativom i odlukama Hrvatske narodne banke (HNB). To podrazumijeva isključivo otkup novčanica strane valute, ali ne i njihovu prodaju.

Članak preuzet sa ictbusiness.info

Odluka o načinu poslovanja ovlaštenih mjenjača

Nova Odluka o načinu poslovanja ovlaštenih mjenjača stupa na snagu 1.12.2016. godine. Temeljem ove odluke Hrvatska narodna banka omogućila je mjenjačima ostvarivanje brojnih pogodnosti u poslovanju.

Naš program je prošao testiranje u Hrvatskoj narodnoj banci i sada čekamo službenu objavu 1.12.2016., kada započinjemo instalaciju nove verzije našim postojećim korisnicima. U dokumentu koji se nalazi na ovom linku, nalaze se upute o načinu korištenja novih mogućnosti programa.

Najnovije vijesti vezane uz mjenjačko poslovanje

Odluke – fiskalizacija​ U skladu s člankom 6. Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, Vlada je na sjednici održanoj 25. srpnja 2013. godine donijela Odluku o oslobođenju od obveze fiskalizacije za prigodnu prodaju na sajmovima, priredbama i izložbama do 01. listopada 2013. godine. Navedena Odluka odnosi se samo na prigodnu prodaju, dakle na prodaju promotivno prodajnog karaktera čija je specifičnost njezino privremeno obilježje, trajanje kraćeg vremenskog perioda (od jednog do više dana), koje se najčešće održava povodom državnih, gradskih i vjerskih blagdana, kulturnih i zabavnih priredaba te sajmova i izložbi, na štandovima i klupama na površinama koje imaju pristup s javno – prometne površine (ulice, trgovi, prostori dvorišta stambenih ili poslovnih objekata i slično).

Vlada je donijela i Odluku o oslobođenju od obveze fiskalizacije za djelatnost ovlaštenih mjenjača do 01. listopada 2013. godine kako bi se njihovo postojeće softversko rješenje putem kojeg izdaju potvrde o obavljenim mjenjačkim transakcijama prilagodilo sustavu fiskalizacije.

Odluke stupaju na snagu danom donošenja, a objavit će se u Narodnim novinama.“

*** Odluka o oslobođenju od obveze fiskalizacije za djelatnost ovlaštenih mjenjača do 01. listopada 2013. godine ***

www.porezna-uprava.hr

VIDEO ISJEČAK:

***  Blagajnički maksimum za ovlaštene mjenjače – emisija NultaTočka ***

 

*** Odgovor Porezne uprave na pitanje o ukidanju blagajničkog maksimuma za ovlaštene mjenjače ***

Obavijest ovlaštenim mjenjačima u vezi sa zakonom o fiskalizaciji u prometu gotovinom

Dana 3. prosinca 2012. objavljen je Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom (NN, br.133/2012.),na osnovi kojeg se obveznicima fiskalizacije smatraju i ovlašteni mjenjači.
Tako su i oni pri otkupu odnosno prodaji strane gotovine obvezni izdavati račune koji

sadrže elemente propisane navedenim Zakonom.

VAŽNO ! Pripremili smo FISKALNI program za poslovanje ovlaštenih mjenjača u Hrvatskoj.

Micro World

My status

Za naše korisnike iz inozemstva, instalirali smo sustav koji preusmjerava Skype poziv na naše mobitele.

Remote podrška

Klikom na plavu ikonu pokrenite program za povezivanje sa Micro World d.o.o. - Team Viewer.

Micro World Remote podrška korisnicima -  Team Viever